Nieuwtjes

Dag van de Openbare Ruimte

De Groene Ruimte was aanwezig met een stand op de Dag van de Openbare Ruimte 2014. Voor bezoekers was het mogelijk om mee te doen met onze prijsvraag. De winnaar van de prijsvraag is inmiddels bekend!

Maar eerst de juiste antwoorden:

Vraag 1)
Bekijk de afbeelding. Wat is de juiste plaats en positie van deze vleermuiskast?
a) Afbeelding A
b) Afbeelding B
c) Afbeelding C
d) Afbeelding D

Vraag 2)
Welke dieren maken geen gebruik van een looprichel?
a) Egels
b) Ringslangen
c) Eekhoorns
d) Kikkers

Vraag 3)
Waar is deze ecologische groenstructuur aanwezig?
a) Langs het Twentenkanaal bij Delden
b) In de vinex-wijk Ypenburg in Den Haag
c) Bij een waterberging nabij Schagen
d) Aan de rand van de Biesbosch bij Dordrecht

Aan de prijsvraag hebben 52 personen deelgenomen. Bij vraag 1 werd er door bijna niemand gedacht dat de vleermuiskast in een boom met de opening boven geplaatst moet worden. Er bestaan wel kasten die in bomen geplaatst kunnen worden maar het gepresenteerde type kast is bedoeld voor in of tegen gebouwen. Vleermuizen kruipen in principe naar boven, dus de opening van de kast zit beneden.
Vraag 2 is door de meeste mensen goed beantwoord. Door de personen die deze vraag niet goed hadden werd veel gedacht dat dieren die kunnen zwemmen zoals kikkers, geen gebruik maken van de looprichel. Kikkers verplaatsen zich echter graag via oevers en gebruiken dan ook zeker looprichels. Eekhoorns verplaatsen zich bij voorkeur via boomkronen en zullen in principe geen gebruik maken van een looprichel.
Vooral vraag 3 bleek een instinker te zijn. Veel mensen dachten dat het een foto van het Twentekanaal bij Delden was maar de getoonde prachtige groenstructuur ligt midden in het stedelijk gebied in de Randstad.

Uit de inzendingen met de juiste antwoorden is door middel van loting de winnaar getrokken. De winnaar is dhr. J. Koezen van ecologisch adviesbureau Mens en Natuur uit Kraggenburg. De prijs, een cheque van € 20,- te besteden bij Vivara, zal aan hem worden toegestuurd.

Bedankt voor de deelname. Wij vonden het leuk, hopelijk vond u dat ook!